Renk değiştir:
29 Mart Cuma 2024 - 01:58:06
KONUK BİLGİLERİ
Şu an: ................... 1
Bugün: .................. 63
Dün: ....................... 552
Toplam: ................. 5824938
IP: ....... 54.165.248.212
HAVA DURUMU

Bursa

Ankara

İstanbul

Gaziantep
DOST SİTELER
ÜNLÜ MÜŞKÜLELİLER
Fevzi KAVUK

Köylü önderi, siyasetçi. 1931 yılında Müşkül'de doğdu. Köyünde ilkokulu okudu. Askerliğini 1951'de jandarma eri olarak Edirne ve Siirt'te yaptı. Anadolu'nun batısını ve doğusunu tanıma olanağı buldu. Nâzım Hikmet'le birlikte Bursa cezaevinde yatan edebiyatçı İsmail Başaran ile aynı köyden olup, o dönemde köyün öğretmenliğine atanan Seyfi Alp'le birlikte yakınlık kurdu ve ufku genişledi. Gazete ve kitap okumaya, ülke ve dünya sorunlarıyla ilgilenmeye başlayarak kendini yetiştirdi. Köyünün gençlerini çevresinde topladı ve "Dostluk Spor Kulübü" nü kurdu. Gençlerin çeşitli kültür etkinliklerine katılmalarını sağladı.

 

27 Mayıs 1960 müdahalesinin ardından yönetim tarafından Müşküre köyü muhtarlığına atandı. Bu tarihten sonra 12 Eylül 1980'e değin yapılan bütün seçimleri kazanarak muhtarlığını sürdürdü. İlkokul, köy konağı, tuvalet, yol ve düzenli bir köy alanı yaptırdı. İçme suyu getirdi. Bu arada köylülerini sol siyasetler doğrultusunda bilinçlendirdi. İşçi grevleriyle "1 Mayıs" kutlamalarına köylüleriyle birlikte destek verdi.

Nâzım Hikmet'in ölümünün birinci yıldönümünde, o'nun vasiyeti uyarınca, bir gün belki de oraya getirilip toprağa verilir düşüncesiyle bir çınar fidanı dikti. Kooperatif etkinliklerine katıldı. "Marmarabirlik" ile Tarım-Kredi ve Köy-Koop yönetimlerinde görev aldı. "Marmara Köylüler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" nin kurucuları arasında bulundu -bu dernek 12 Eylül 1980'den sonra kapatılacaktır-. Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) kaydoldu. 1965 ve 1969 milletvekili genel seçimlerinde bu partiden aday oldu, ancak kazanamadı. Partisinin genel yönetim kurulu üyeliğinde bulundu.

12 Eylül 1980'deki askeri müdahalesinin ardından gözaltına alındı. Çeşitli ceza ve tutukevlerinde 10 ay 15 gün süreyle yattıktan sonra tahliye edildi.

 

Kaynak: Bursa Ansiklopedisi

 

MÜŞKÜLELİ GİRİŞİ
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi unuttum
KÖŞE YAZARLARI
SORMACA
Köyümüzde giderek artan yabancılara toprak satışı konusunda düşünceleriniz nedir?
Müşküle Köyü / İZNİK / BURSA
posta kodu: 16860
ağ-ileti (e-posta): iletisim@muskulekoyu.com
Şubat 2006'dan beri
www.muskulekoyu.com
tasarım/kodlama: İsmail Küçük / Emin Kaygısız