Renk değiştir:
20 Nisan Cumartesi 2024 - 19:20:41
KONUK BİLGİLERİ
Şu an: ................... 1
Bugün: .................. 1566
Dün: ....................... 1267
Toplam: ................. 5853272
IP: ....... 3.144.84.155
HAVA DURUMU

Bursa

Ankara

İstanbul

Gaziantep
DOST SİTELER
HABERLER
KüçükBüyüt Twitter'da paylaş Google+ Linkedin tumblr E-posta
İZNİK ORMANLARINA MADEN TEHDİDİ
2019-08-07



Bursa’nın İznik ilçesi Aydınlar köyü mevkiinde bulunan ormanlık alanda çinko-kurşun-bakır ocağı projesiyle ilgili ÇED (Çevresel etki değerlendirmesi) süreci başladı.
 
Söz konusu proje alanı tarım arazisi ve ormandan oluşuyor. Yapılmak istenen maden ocağının sahası İznik sahiline kadar uzanıyor.
 
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞA DER) Başkanı Caner Gökbayrak, projenin İznik’in doğasına ciddi zararlar vereceğini söyleyerek, “Daha önce de mücadele ettik yine mücadele edeceğiz. Projeyle ilgili dava açacağız” dedi.
 
TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN ALANLARINDAN BİRİ
 
Aydınlar köyü mevkiinde bulunan bin 893 hektarlık alanda çinko, kurşun ve bakır ocağı projesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) süreci başladı.
 
Gazete Duvar'dan Hacı Bişkin'in haberine göre, projeyi yöneten şirket ise Ergüden Madencilik Hayvancılık İnşaat Tarım San. ve Tic. Ltd. Şti. Maden aramalarının yapılacağı alan biyoçeşitlilik rezervi açısından Türkiye’nin en zengin alanlarından birine sahip.
 
Ormanlık ve tarım arazisi olan bölgede yüzbinlerce ağaç bulunuyor. Proje uzunluğu koruma bandını aşarken proje sadece ormana değil İznik gölüne de zarar verecek.
 
‘SADECE YEŞİL ALAN YOK OLMAYACAK…’
 
Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞA DER) Başkanı Caner Gökbayrak, projenin olası sonuçlarını şöyle anlatıyor: “ÇED süreci yeni başladı. Projenin maden sahası İznik sahiline kadar geliyor. Bu çok rahatsız edici bir durum. Koruma bandı sahilden başlıyor. Yani proje koruma bandını aşıyor. Bu proje İznik gölüne çok ciddi zararlar verecek. Yeşil alan tamamen yok olacak. Sadece yeşil alan da yok olmayacak. Bir maden ormanın içinden geçiyorsa onun bağlantı yolları, bıraktığı toz ormanı tamamen kurutuyor. Dolayısıyla bunların hiçbirinin olmaması gerekiyor.
 
İznik’teki proje için ayrıştırma olmadığını biliyorum ama daha önceden buraya yakın bir bölge için hazırlanan bir ÇED var. Bu ÇED kaçırıldı. ÇED’in ne olduğunu bakanlığa sorduk ama yanıt alamadık. İznik’teki bu projede ayrıştırma görünmüyor. Ama ayrıştırmanın görünmemesi yeterli değil. Ayrıştırmanın olup olmaması oraya verilecek zararın olmayacağı anlamına gelmiyor. Şu an çok geniş alana yayılmış orman yangınları da var. Bunlar da ciddi bir durum.”
 
Gökbayrak, “Bu proje başlarsa bölgeye ciddi zararlar verecek. Buna izin vermeyeceğiz. Daha önce de mücadele ettik yine edeceğiz” diyerek ÇED sürecinin ardından projeyle ilgili dava açacaklarını söyledi.
 
Sizde bir dakikanızı ayıyarak destek olmak için sosyal medyada    etiketlerini kullanabilirsiniz.
Bu haber 2569 kez görüntülendi






--- Yorum yazın ---
MÜŞKÜLELİ GİRİŞİ
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi unuttum
KÖŞE YAZARLARI
SORMACA
Köyümüzde giderek artan yabancılara toprak satışı konusunda düşünceleriniz nedir?
Müşküle Köyü / İZNİK / BURSA
posta kodu: 16860
ağ-ileti (e-posta): iletisim@muskulekoyu.com
Şubat 2006'dan beri
www.muskulekoyu.com
tasarım/kodlama: İsmail Küçük / Emin Kaygısız