Oyalar, Türk kültürünün ve elsanatının en önemli örneklerinden biridir. Oya; çiçekle örgü sanatının birleşmesinden doğmuş, süslemek, süslenmek amacıyla yapılan ve ayrıca taşıdıkları mesajlarla bir iletişim aracı olarak da kullanılan ve tekniği örgü olan bir dantel türüdür.
Türklerin yaptığı iğne oyasında iplik, iğne üzerine iki defa dolanır ve genellikle kenar motifleri, suları yapılır. Oyaya sağdan sola doğru devam edilir. Arap oyalarında iplik, iğneye bir defa dolanır. Bu çok basit bir düğümdür.
Eski bir Türk köyü olan Müşküle'de, iğne oyası yapımı atalarımızdan devralınan ve sürekli geliştirilerek devam ettirilen bir el sanatıdır.
İğne oyası sanatı köyümüzle adeta özleşmiştir; Müşküle denildiğinde akla gelenlerin başındadır. Kültürümüzün en önemli öğelerinden biridir. Köyde hemen hemen oya sanatını bilmeyen kadın bulunmaz. Bilmeyenler ise kınanır. Kız çocuklarına 7-8 yaşlarından itibaren büyükleri tarafından bu el sanatı öğretilmeye başlanır.
Oyalar, çeyizlerimizin vazgeçilmez unsurlarıdır. Çeyizinde oyası bulunmayan evde kalmış demektir. Kızların çeyizlerinde 200-250; oğlan çeyizinde ise 100'ü geçmelidir.
Eskiden Müşküle'de her hane ipekböcekçiliğiyle uğraştığı için oyalar, tamamen doğal olan kök boyalarıyla boyanan ipek ipliklerden yapılırmış. Günümüzde ise, her ton renkte üretilen polyester iplikler satın alınarak yapılmaktadır.
Köyümüzün tek geçim kaynağı zeytinciliktir. Zeytin tarımının önemli bölümü erkekler tarafından yapıldığından, kadınlar genellikle hasat işinde çalışırlar; zeytin hasadının ise kışın bir-iki ay kadar sürmesi nedeniyle kadınların ev işlerinden arta kalan oldukça çok zamanı bulunmaktadır. Kadınlarımız bu zamanı oya üreterek değerlendirirler.
Zamanı boşa tüketmeyi sevmeyen Müşküleli hanımlar, sabah, ev işlerini bitirip, mahallelerde bir kapının önünde toplanarak, koyu muhabbetler eşliğinde oya üretmeye başlarlar. Akşam erkeklerin zeytin bahçelerinden dönüşüne kadar süren bu iş, akşam yemeğinin ardından tekrar başlayıp gece geç saatlere kadar sürer.
İğne oyası sayesinde ekonomik özgürlüğü bulunan Müşküleli hanımlar, kazandıklarıyla aile geçimine katkıda bulunurlar.
Oya sanatında ustalaşan Müşküleli hanımların ürettiği eşsiz Müşküle oyaları, üstün tekniği, zarif ve özenli işçiliği ve bol çeşidi nedeniyle oya tüccarları tarafından diğer yörelerimizin oyalarından ayrı tutulmakta ve tercih edilmektedir.