Renk değiştir:
19 Mart Salı 2024 - 14:40:00
KONUK BİLGİLERİ
Şu an: ................... 2
Bugün: .................. 641
Dün: ....................... 523
Toplam: ................. 5812497
IP: ....... 3.93.173.205
HAVA DURUMU

Bursa

Ankara

İstanbul

Gaziantep
DOST SİTELER
YEMEKLERİMİZ
HARMANLAR ÇORBASI

Malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet büyük boy soğan
2 çay kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
2 litre su
1 çay bardağı sıvı yağ
Taze soğan ve nane
Hamuru için: 1 tatlı kaşığı tuz, un ve su

Yapılışı:
Portakal büyüklüğünde hamur, kulakmemesi kıvamında yoğrulur. Büyükçe açılır. Kibrit kutusu büyüklüğünde kesilir. Soğan kıyılır; salça, tuz ve kırmızıbiber katılarak tencerede kavrulur. Daha sonra nonut ve su katılarak suyun kaynaması beklenir. Su kaynarken hamurlar katılır ve 5 dakika kısık ateşte pişirilir. 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Üzerine taze nane ve soğan doğranır. Afiyetle yenir.

Bilgi:
Diğer adı Hıdırellez Çorbası'dır. Bugün okulumuzun bulunduğu geniş alana Harmanlar denir. Eskiden hıdırellez günü bu alanda çorba pişirilerek köy halkına dağıtılırmış. Çorbamız adını buradan alıyor. Harmanlar çorbası yalnızca hıdırellez günü yapılır. Yapılışına bütün köy halkı katkıda bulunur. Kimi nohutunu, kimi ununu, kimi tuzunu getirir. Ayrıca adağı olanlar ya da bir felakete uğrayanlar pişererek insanlara dağıtırlar. Yemekten öte bizim için bir paylaşım örneğidir.

ŞİPLEME

Malzemeler:
1 adet tavuk
1 su bardağı sıvı yağ
Tuz

Hamuru için
Un, su ve tuz



Yapılışı:
Tavuk yağ, su ve tuz katılarak haşlanır. Hamur, kulakmemesi kıvamında yoğurulur. Hamurdan parçalar koparılarak açılır. Açılan hamurlar sac üzerinde pişirilir. Soğumamaları için beze sarılır. Haşlama suyunun üzerindeki yağlar kaşıkla bir tabağa alınır. Tavuk kemiklerinden ayrılır ve etler elle küçük parçalara ayrılır. Bazlamalar tavuk suyuna batırılır ve siniye serilir. Üzerine ayırığımız yağdan bir kaşık dökülür ve tavuk eti serpilerek rulo şeklinde sarılır. Sıcakken yenmesi gereklidir.

Bilgi:
Köyümüzün baş yemeklerinden biridir. Eskiden her yıl mutlaka kaz etiyle yapılıp yenir ve bunun insanı hastalıklardan koruduğuna inanılırmış. Son yıllarda yılbaşında hindi etiyle yapılıp tüketilmeye başlandı.

DAVUL PAŞA

Malzemeler:
Yarım kilo kıyma
1 su bardağı pirinç
1 yumurta
1 baş soğan
1 patates
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kekik
Tuz
Kırmızıbiber
Sıvıyağ

Yapılışı:
Pirinç, soğuk suyla yıkanır ve bir kap içerisine alınır. Pirincin içerisine kıyma, yumurta, tuz, kekik ve 1 çorba kaşığı un katılarak iyice yoğrulur. Bir tepsiye un serpilir. Karışımdan bilye büyüklüğünden parçalar koparılarak avuç içiyle yuvarlanır ve tepsiye dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra tepsi sallanarak topların una bulanması sağlanır. Tencereye yağ konur, ince kıyılmış soğan katılarak kavrulur. Daha sonra tuz, kırmızıbiber ve salça katılarak kavrulur. 1.5 litre su katılır ve kaynaması beklenir. Kaynarken toplar ve kuşbaşı doğranmış patates katılır. Toplar kaşıkla ikiye bölünüyorsa pişmiş demektir.


Bilgi:
Maharet isteyen bir yemektir. Topların kaynama sırasında dağılmaması gerekir. Bu yüzden herkes yapmaya cesaret edemez. Çok sık yapılmayan bir yemektir.
TEPSİ MANTISI

Malzemeler:
Küçük doğranmış yarım kilo dana eti
2 adet soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
Yarım çorba kaşığı tuz
3 litre su

Hamuru için:
Su, tuz ve un

Yapılışı:
Hamur kulakmemesi kıvamında yoğurulur. Üçe bölünür ve açılır. Açılan hamurlar kibrit kutusu büyüklüğünde kesilir ve mantı şekli verilir. Şekillendirilen hamurlar tepsiye dizilir ve fırında kurutulur. Tencereye yağ konur. İçine ince doğranmış soğan, et, salça, kırmızıbiber ve tuz katılarak kavurulur. Ardından su katılır ve kaynaması beklenir. Kaynarken içine hamurlar katılır ve kısık ateşte 15 dadika kadar pişirilir. Tabağa alınır ve üzerine karabiber serpilerek yenir.

Bilgi:
Tepsi hamuru da denir. Köyümüze özgü bir mantı türüdür.

YAMRULU YUMRULU KÖFTE

Malzemeler:
Yarım kilo yağsız dana eti
2 baş soğan
5 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı tuz
Un
Sıvıyağ

Yapılışı:
Et, soğan ve sarımsak küçük küçük doğranır. İçine kekik, tuz, un ve su katılarak kulakmemesi kıvamında yoğrulur. Hamur, çorba kaşığı ile alınarak kızgın yağda kızartılır. Sıcakken yenmesi gerekir.

GUGUCAK HELVASI

Malzemeler:
1 Litre Su
1 kg Şeker
Yeterince Un
Dövülmüş ceviz ya da fındık



Yapılışı:
Suya şeker katılarak 10 dakika kaynatılır. Kaynarken yavaş yavaş karıştırarak un eklenir ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Ceviz fazla ufaltılmadan dövülür ve siniye yayılır. Karışımdan çorba kaşığıyla allınarak cevizlerin üzerine dizilir. Ardından avuçla yuvarlanır.

Bilgi:
Diğer adı Yuvarlama'dır. Büyük-küçük tüm köy halkının severek tükettiği bir tatlıdır. Eskiden kışın evlerde sohbet etmek için toplanıldığında yapılırmış.

PAŞA KÜNGÜ

Malzemeler:
3 yumurta
Yarım çay bardağı süt
Alabildiğince un

Şerbeti için:
1 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon

Yapılışı:
Hamur kulakmemesi kıvamında yoğurulur. Üç eşit parçaya ayrılır ve parçalar açılır. Dört parmak enliğinde şeritler halinde kesilir. Hamur şeritinin bir ucu çatalın arasına sıkıştırılır ve diğer uç elle tutulur. Kızgın yağ içerisinde çatal kendi etrafında döndürülerek hamur rulo şeklinde kızartılır. Tepsiye dizilir. Şerbet ılıtıldıktan sonra üzerine dökülür ve bol ceviz serpilir.

Bilgi:
Bir bayram tatlısıdır. Bayramlarda konuklara sunulmak üzere yapılır. Ayrıca kız tarafı bayramlarda ve güvey görme âdetinde bu tatlıyı yaparak oğlanevine götürür.

RAMAZAN TATLISI

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı nişasta
Alabildiğince un
Su

 



Yapılışı:
Nişasta su ile karıştırılır. Ardından yağ katılır ve un eklenerek kulakmemesi kıvamında yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alınarak avuç içiyle yuvarlanır ve şekil vermek için üzerine rende bastırılır. Yağlanmış tepsiye dizilir ve fırında kızarttılır. Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbet dökülerek tatlandırılır.

Bilgi:
Ramazana özgü bir tatlıdır. Eskiden Ramazanda yapılarak tüketilir ve bayramda konuklara ikram edilirmiş. Ne yazık ki artık yapılmıyor.

MÜŞKÜLELİ GİRİŞİ
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi unuttum
KÖŞE YAZARLARI
SORMACA
Köyümüzde giderek artan yabancılara toprak satışı konusunda düşünceleriniz nedir?
Müşküle Köyü / İZNİK / BURSA
posta kodu: 16860
ağ-ileti (e-posta): iletisim@muskulekoyu.com
Şubat 2006'dan beri
www.muskulekoyu.com
tasarım/kodlama: İsmail Küçük / Emin Kaygısız