MÜŞKÜLE İĞNE OYALARI ULUSAL BASINDA
Hürriyet Gazetesi yazarı Sayın Ramazan Başan geçen haftaki yazısında köyümüzün iğne oyalarını ve Müşküle Üzümünü köşesine taşıdı. Köyümüz adına kendisine teşekkür eder, keyifli okumalar dileriz.
"Geçenlerde Müşküle ile ilgili Türkiye gündemine düşen iki önemli haber vardı.
Birincisi; İznik Belediyesi ve İznik ticaret Odası ‘Müşküle üzümüne’ coğrafi işaret belgesi almak için çalışmalara başladığı haberi ajanslara düştü.
Nedir Müşküle üzümünün bu ünü? Coğrafi işarete kadar uzana hikayesi nedir sahiden?
MÜŞKÜLE ÜZÜMÜNÜN HİKAYESİ
Müşküleli Halil İbrahim Ağa, 1923 yılında Atatürk’e buradan giderken hediye olarak üzüm götürür. Üzümün tadı, rengi, görüntüsü, Atatürk’ün çok hoşuna gider. Bunun ne üzümü olduğunu sorar. ‘Müşküle’den gelen Halil İbrahim Ağa’nın üzümü’ derler. Atatürk, bu üzümden tekrar getirilmesini ister. Bir başka bilgiye göre de 1930’lu yıllarda Libya kökenli ‘Arap kaymakam’ olarak bilinen İznik Kaymakamı Sadullah Koloğlu, o dönemlerde Müşküle üzümünü çok sever ve gittiği her yere hediye olarak götürdüğü, gittiği yerlerde de çok rağbet gördüğü için meyve yaygınlaşmaya başlar. İşte böyle Müşküle üzümünün hikayesi..
Müşküle’nin gayreti Bursa’ya örnek olmalı
İznik’in bereketli ovalarından Avrupa’ya ve çeşitli ülkelere ihraç edilen Müşküle üzümü, halen bazı aileler tarafından yetiştiriliyor. İlçede, geçen yıl 611 aile tarafından 4 bin 445 dönümde yetiştirilen Müşküle üzümünün üretimi, bu yıl 666 aile tarafından 4 bin 660 dönümde yapılıyor.
İznik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dede Müşküle üzümünün,
Elbeyli ve İnikli Ovası’nda Müşküle üzümü yaygın olarak yetiştirildiğini, sonbahar mevsiminin sonlarında hasat edildiğini aktardı.
Müşküle üzümünün özelliklerine değinen Dede, “Orta büyüklükte, yuvarlak, kalın kabuklu, sarı ve şeffaf renklidir. Çekirdekli ve dayanma süresi uzun bir üzümdür” diyor.
Diğer haber ise Müşküleli kadınlarımızdan…
MÜŞKÜLELİ KADINLARIN BAŞARISI
Müşküle’nin gayreti Bursa’ya örnek olmalı
Bursa’nın İznik İlçesi’ndeki kadınların ilmek ilmek işlediği iğne oyaları için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunuldu.
Kırsal Müşküle Mahallesinde erken saatlerde evdeki işlerini bitiren kadınlar, bir kapının önünde toplanarak, muhabbet eşliğinde iğne oyası yapıyor.
Asırlardır bu işle aile bütçesine katkı sağlayan kadınların ürettiği iğne oyaları, tekniği, zarif ve özenli işçiliğinin yanı sıra çeşitliliği dolayısıyla tercih ediliyor.
İznik Belediyesi, iğne oyası sanatında ustalaşan kadınların, bu el emeğini hak ettiği değere taşımak amacıyla ”Müşküle iğne oyası” için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulundu.
*
Çocuklarının düğünlerini iğne oyasından elde ettiği gelirle yaptığını belirten Müşküle’li bir köylü kadın:
“Kozalardan elde ettiğimiz ipleri, kök boyalarıyla boyar, tarlalarımızdaki üzüm salkımlarını, meyve ve sebze çiçeklerini, yaprakları, iğne oyası çiçeklerimize işlerdik. Düğünlerimizi bu gelirlerle yapar, evimizin geçimini bu iğne oyası gelirleriyle sağlardık. Eskisi kadar kök boya ve kozalarla olmasa da hala bunu yaşatıyoruz. 50 yılı aşkındır iğne oyası yapıyorum. Arkadaşlarımızla sokaklarda toplanır, gün boyu iğne oyası yaparız. Bizim çeyizlerimizi annelerimiz iğne oyalarıyla donatmış, biz de bugün çocuklarımızın çeyizlerini iğne oyalarıyla donatıyoruz. Çevre il ve ilçelerden talepler ve siparişler alıyoruz.”dedi.
Bu şekilde haberlerin devamını diliyoruz.
Bursa’nın üreten kadınları öne çıkmalı..
Bursa’nın ovalarında yetişen benzersiz meyveler sebzeler öne çıkmalı..
Bursa öne çıkmalı..
Tüm Bursa köyleri, kasabaları bu türden örnek projelerini hayata geçirdiğinde hem Bursa, hem de Bursalılar kazanır."
|
Yazdırılan tarih: 22-11-2024 01:35:37
www.muskulekoyu.com |